Психічне здоров'я як індикатор здоров'я серцево-судинної системи в молодих жінок

 

Останні дослідження показують, що психічне здоров'я може слугувати індикатором здоров'я серцевої системи у молодих жінок. Хоча прийнято вважати, що у молодих жінок ризик серцевих захворювань нижчий, нове дослідження ставить під сумнів це припущення, особливо щодо тих, хто відчуває певні психічні розлади, такі як тривога або депресія.

Дослідження підкреслює важливість раннього скринінгу серцево-судинних захворювань і профілактичної допомоги, особливо в міру того, як збільшується кількість факторів ризику, а серцеві напади стають дедалі поширенішими серед молодих людей. Це особливо актуально у зв'язку зі зростанням тривожності та депресії, у тому числі у зв'язку з різними пандеміями (такі як COVID-19 тощо).

Результати дослідження свідчать, що в молодих жінок із тривогою або депресією майже вдвічі вища ймовірність розвитку високого кров'яного тиску, підвищеного рівня холестерину або діабету протягом наступних 10 років, порівняно з тими, хто не страждає на ці психічні захворювання. Це ставить їх майже на один рівень із чоловіками того ж віку за ризиком серцевих захворювань.

Лікарі з Гарвардської медичної школи зазначають: «Ми часто сприймаємо молодих жінок як групу низького ризику щодо серцево-судинних захворювань через захисну дію естрогену. Однак дане дослідження дає змогу припустити, що якщо молода жінка відчуває депресію або тривогу, слід розглянути питання про проведення скринінгу на наявність чинників серцево-судинного ризику, щоб знизити ризик виникнення захворювань серця».

Дослідження, засноване на аналізі медичних карт 71 214 осіб, показало, що у людей з історією тривоги або депресії ймовірність розвитку чинників серцево-судинного ризику значно вища, порівнюючи з тими, у кого їх не було. Цей ризик був особливо виражений у жінок молодше 50 років з тривогою або депресією, у яких ймовірність розвитку таких факторів ризику була майже вдвічі вищою порівняно з іншими групами.

На даний момент залишається незрозумілим, чи можуть методи лікування психічного здоров'я, такі як антидепресанти або психотерапія, знизити ризики для серцево-судинної системи. Однак з огляду на ефективність кваліфікованого медичного втручання при таких захворюваннях, як високий кров'яний тиск, підвищений рівень холестерину або діабет, є велика ймовірність, що правильно підібране лікування зможе ефективно знизити ризик розвитку серйозних серцевих захворювань після постановки діагнозу.

Якщо вам або вашим близьким потрібна кваліфікована допомога та психологічна підтримка - не відкладайте звернення до фахівців Help24. Записатися на безкоштовну консультацію ви можете в будь-який зручний для себе час.